Založ si blog

Utečenci prídu. Rozhodnuté o nás bez nás.

Na výlete do informačnej kancelárie EÚ som sa dozvedela, že to, čo tu pán premiér predvádza, možno má nejaký zmysel, ale nám obyčajným ľuďom nijako nepomôže.

Utečenci prídu. A Matovič mal pravdu, keď vo svojom stĺpčeku v regionálnych novinách napísal, že podľa Lisabonskej zmluvy nás prehlasovala väčšina členských štátov EÚ a tým pádom utečencov budeme musieť prijať.

Čo teraz? Podľa slov europoslancov sa už pripravujú dve azylové tábory na východnom slovensku. Kým ich však všetkých nejakým záhadným spôsobom legitimujú bude to trvať približne tri mesiace.

Na otázku akým spôsobom bude chránená bezpečnosť občanov, keďže azyl nie je väzenie, bolo odpovedané, že azylanti budú mať stanovené časové rozpätie, kedy budú mocť tábor opustiť. Ak sa však nevrátia, budú deportovaní. Čo sa však bude diať ak niekomu cestou ublížia? Bolo by hodnotnejšie o tom diskutovať, ako sa na to pýtať kompetentných. Predpokladám, že na tie otázky sú už nacvičené omáčkovité odpovede, kde sa spravidla k pointe veci nepriblížime ani na sto kilometrov.

Najvtipnejšie je však, keď vám kompetentní povedia, že utečenci si uvedomujú, že naša kultúra je od ich veľmi odlišná a že po vojnovom konfliktne sa chcú vrátiť domov. Kto však vie, kedy skončí vojna v Sýrií? Bude sa snažiť EÚ zabrániť Rusom v týchto bojoch, ktoré sú samozrejme mierené na IS? Alebo bude radšej pozerať na USA, ktorého letectvo vraj omylom zasiahlo nemocnicu v Kundúze, zabilo 22 ľudí a povedalo, že to ľutuje? Celý svet má predsa dosť problémov. Všade sa niečo deje. No my tu máme zatiaľ relatívny pokoj.

A teraz sa pýtam, ktorý utečenec by sa vrátil do bojom spustošenej krajiny? Kto by vymenil Sýriu hoc aj za Slovensko, kde by si za ten čas s rodinou vybudoval aspoň aký-taký život ako vrátiť sa domov, kde nebude už mať vôbec nič?

Celá situácia je nanajvýš zaujímavá. V podaní žaloby na Európsku komisiu pána premiéra podporujú aj členovia jeho strany, ktorí sú rovnako aj europoslancami. Čo viac by na to mohli povedať. Akosi zabudli dodať, že to boli práve oni, kto hlasoval za kvóty. Neustále oháňanie tým, že to bolo len formou odporúčania teraz nikomu nepomôže. Veď každý si nájde svoju výhovorku.

Veľa ľudí si myslelo, že premiér to robí kvôli nasledujúcim parlamentným voľbám. No to bolo ešte v presvedčení, že sa tých utečencov nejako zbavíme. Nie. Nie. Dokonca aj Fínsko, ktoré sa hlasovania zdržalo kvóty bude musieť prijať. A všetko má na svedomí jeden papier. A môžete trikrát hádať kto ho podpisoval, a kto teraz ide takpovediac proti sebe.

Na prednáške v tejto Informačnej kancelárií EÚ mi bolo povedané, že je síce pekné a odvážne, že nás chce takýmto spôsobom ochrániť, avšak mali by sme sa chystať na nám pridelený počet utečencov, pretože sa im určite nevyhneme.

A teraz som zvedavá, ako nám toto pán premiér vysvetlí. Naťahovať čas do volieb bude určite veľmi pôsobivé, ale každá pravda raz vyjde najavo.

 

 

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2593x
Priemerná čítanosť článkov: 2593x

Autor blogu

Kategórie

Archív